בחזרה לבית המשפט

הכנסת מבקשת מבג"ץ לדחות את קבלת ההחלטה בשביעית, אבל לא מתחייבת לתאריך סיום החקיקה

מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב: "בקשת הדחייה הנוספת מבזה את הכנסת ומבזה את בג"ץ"

שר הביטחון משה יעלון ויו''ר הועדה להכנת חוק השוויון בנטל ח''כ אילת שקד מהבית היהודי בדיון של הועדה 15.09.2013. צילום: פלאש 90שר הביטחון, משה יעלון, ויו''ר הוועדה להכנת חוק השוויון בנטל, ח''כ אילת שקד, בדיון של הוועדה. צילום: פלאש 90

הכנסת מבקשת מבג"ץ דחייה נוספת, שביעית במספר, כדי לאפשר את השלמת תהליך החקיקה בנושא השוויון בנטל. ביום שלישי בבוקר עומד בג"ץ לדון בעתירות שהגישו עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הפורום לשוויון בנטל, התנועה לאיכות השלטון וגופים נוספים, בעקבות ביטול חוק טל. העתירות מבקשות לגייס לאלתר את בחורי הישיבות ולהפסיק את התקצוב שלהם. מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אומר בתגובה: "הודעת הכנסת מבזה את עצמה ומבזה את בג"ץ".

ביום שלישי בשעה 9:00 ידון בג"ץ, בהרכב מורחב של תשעה שופטות ושופטים, בשלוש עתירות בנושא גיוס תלמידי הישיבות וביטול התמיכות לישיבות לחייבי שירות צבאי. בבקשה שהגיש לבג"ץ העוזר ליועץ המשפטי לכנסת, עו"ד ד"ר גור בליי, הוא טוען כי "הכנסת מקדמת בצורה נמרצת חקיקה בעניין רגיש זה ויש להעניק למחוקק שהות נוספת להשלמת הליכי החקיקה". עם זאת, הוא אינו נוקב בתאריך יעד לסיום הליכי החקיקה אלא כותב: "בכוונת הוועדה להתחיל בהצבעה על התיקון לחוק שירות ביטחון בשבועות הקרובים".

בג"ץ אסר לפני שנתיים להאריך את תוקפו של חוק טל פעם נוספת. שלוש העתירות הוגשו בעקבות פקיעת תוקפו של החוק לפני שנה וחצי. מאז נמצאת המדינה במצב של הפרת חוק המונית, שבו היא אינה מגייסת כ-50 אלף תלמידי ישיבות שאמורים לשרת

זהרה ברגר צור: הכנסת יוצרת שתי מערכות חוק – אחת שאליה כפופים בני ה-18 'הרגילים' (הפראיירים) והשנייה לבחורי הישיבות

ולמרות זאת ממשיכה לתקצב אותם.

פרקליטם של העותרים בנושא ההקצבות, עו"ד גלעד ברנע, משווה את עמדת המדינה שמפרה את החוק אך אינה מעבירה חוק אחר למצב המתואר בספר "מלכוד 22" של ג'וזף הלר: רק מטורף יכול להשתחחר משירות, אבל כל מי שמבקש להשתחרר נחשב לשפוי. ברנע אומר ש"המדינה והכנסת מבקשות שוב לעכב את ההכרעה, בטענה כי יש 'לכבד' את הכנסת העוסקת בהליך חקיקה. אלא שבמצב הקיים, שבו הממשלה ושר הביטחון מפרים הוראת חוק תקף, ברור כי דווקא עקרון ה'כיבוד' מחייב קיום החוק ואכיפתו לאלתר".

מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד רגב, אומר: "כל מי שעוקב אחר הליכי חקיקת חוק השוויון בנטל יודע שלא היתה כל מניעה אמיתית לסיימם לפני זמן רב. הגיע הזמן שבג"ץ יורה על הפסקת ההקצבות הבלתי חוקיות לאברכים שאמורים לשרת בצה"ל. אולי זה יגרום לסיום הליכי החקיקה".

זהרה ברגר צור מהפורום לשוויון בנטל אומרת: "הכנסת יוצרת מטעמים פוליטיים שתי מערכות חוק שונות – אחת שאליה כפופים בני ה-18 'הרגילים' (הפראיירים) והשנייה לבחורי הישיבות, שבשבילם נכתב חוק שלא מכריח אותם לשרת ומשאיר להם תוכנית כבקשתך. זהו מותו המוחלט של השוויון בנטל".



איך תוכל לפעול?