טבילה ללא השפלה

ח"כ לביא מציעה: בלניות לא יוכלו לתחקר נשים במקווה

הצעת חוק שגיבשה חברת הכנסת עם עמותת עתים אוסרת על בלניות לשאול שאלות אינטימיות

מקווה טהרה לנשים בירושלים. צילום: zeevveez, flickrמקווה טהרה לנשים בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: zeevveez, flickr

הצעת חוק שיזמה ח"כ ד"ר עליזה לביא, בשיתוף עמותת עתים, קובעת כי ייאסר על בלניות לתחקר נשים הבאות לטבול במקווה ולהפנות אליהן שאלות הנוגעות לחייהן האישיים.

בדברי ההסבר להצעה, שגובשה בשיתוף עם עמותת עתים, נכתב: "המועצות הדתיות, האמונות לספק שירותי דת, מפקידות בלניות לתפעול מקוואות הטהרה. הבלניות מקבלות הוראות עבודה מהמשרד לשירותי דת ומתייעצות עם הרבנות המקומית בשאלות הלכתיות. לאורך השנים התפתחה נורמה במקוואות מסוימים, לפיה הנשים הטובלות נאלצות להשיב לשאלות ולעבור בדיקות כתנאי לטבילתן, באופן החודר לצנעת חייהן האישיים".

על פי הצעת החוק, הבלניות לא יוכלו לשאול נשים על הבדיקות שהן עורכות לקראת הטבילה, כולל מועדי הווסת ובאילו אמצעי המניעה הן משתמשות. ההצעה גם מונעת מהבלניות לערוך חיפוש על גופן של נשים ולשאול שאלות הנוגעות לחיי האישות שלהן. בהצעת החוק נקבע כי טובלת שתידרש לענות על שאלות ללא הסכמתה, ובעקבות תשובותיה תימנע ממנה הזכות לטבול לפי מנהגה, תוכל לתבוע את המועצה הדתית על פי חוק

החקירות, כאשר הן נעשות ללא הסכמה מפורשת ומודעת של האשה הטובלת, משפילות ומבזות אותה

הגנת הפרטיות.

ח"כ לביא, יו"ר הוועדה לקידום מעמד האשה, בכנסת, אמרה ל-nrg: "ברוב המקרים מדובר בהנחיות של הרב המקומי, שדורש מהבלנית לתחקר את הנשים הטובלות כתנאי לטבילתן. חקירות אלו, כאשר הן נעשות ללא הסכמה מפורשת ומודעת של האשה הטובלת, משפילות ומבזות אותה ופוגעות בזכותה לכבוד ולפרטיות. נשים רבות נפגעות מהשאלות ומהבדיקות האינטימיות, אם הן נערכות ללא הסכמתן המפורשת".

מנהל עתים, הרב ד"ר שאול פרבר, הוסיף: "הגיע הזמן שהלכות כבוד הבריות ייכנסו לתודעה של הממסד הדתי".

לפני כחצי שנה מסרה הרבנות הראשית באמצעות משרד הדתות, בתגובה לבג"ץ, כי אין לשאול נשים המגיעות לטבול במקווה למצבן האישי. לפיכך, גם רווקות יוכלו לטבול במקווה. סגן שר הדתות, הרב אלי בן דהן, הוסיף כי הוא מבקש לבחון את הסוגיה לעומק, בהידברות עם הרבנים הראשיים.

לידיעה ב-nrg



איך תוכל לפעול?