שינוי מבורך אך לא מציאותי

תוכנית מצוינת לכותל – חבל שלא יישמו אותה

הצעת שרנסקי לחלוקה מחודשת של רחבת הכותל היא רעיון מצוין, כותבת ליאת רון ב"גלובס", אבל היא ניסיון להרדים את נשות הכותל

תפילת נשות הכותל בראש חודש חשוון תשע''ג. 17.10.2012. צילום: מיכל פטאלנשות הכותל בתפילת ראש חודש. צילום: מיכל פטאל

בראש חודש אייר החל היום, כמו בכל חודש, באות נשות הכותל אל קיר האבנים עטופות בטלית, כדי לקרוא בתורה. כמו בכל חודש, החרדים עומדים מחוץ לעזרת הנשים, מחרפים ומגדפים אותן. אבל החודש משהו השתנה, כותבת ליאת רון ב"גלובס". ימים מעטים לפני המועד הציג יו"ר הסוכנות היהודית, נתן שרנסקי, הצעה לפתרון שמקובל גם על הרבנים החרדים.

לפי המתווה שגיבש שרנסקי, רחבת הכותל תחולק לשלושה מתחמים: האחד לגברים, השני לנשים והשלישי, על רחבה מוגבהת באתר "קשת רובינסון", לתפילה מעורבת. כבר היום מוקדשות כמה שעות לתפילה מעורבת באתר זה, פעמיים בשבוע. נשות הכותל יוכלו להתפלל באתר החדש באין מפריע.

למען האמת, מציינת רון, "פשרת שרנסקי לא באה לפתור את עניין נשות הכותל, אלא לטפל ברפורמים וקונסרבטיבים, שעושים לאורתודוקסים שחור בעיניים". לדבריה, למעשה נשות הכותל

פשרת שרנסקי לא באה לפתור את עניין נשות הכותל, אלא לטפל ברפורמים וקונסרבטיבים

אורתודוקסיות ממש כמו הרבנים האורתודוקסים ואין להן עניין להתפלל עם גברים. "הן רוצות להתפלל בעזרת הנשים בדרך הפמיניסטית שלהן".

גם אם נשות הכותל יקבלו את הפשרה, מי יממן את הגבהת הרחבת, מה תגיד על ההצעה רשות העתיקות ומה תהיה עמדת הוואקף? היא שואלת. את רוח הפיוס שנושבת מעברו של רב הכותל, שמואל רבינוביץ', מתקשה רון לקבל.

"הפשרה של שרנסקי נראית טובה על הנייר, אבל היא ניסיון להרדים את הנשים האמיצות האלה, שמוצגות בישראל כעדת משוגעות ובארה"ב נתפסות כגיבורות בעיני הקהילה היהודית", היא כותבת.

הצעת שרנסקי היא ההזדמנות של הממשלה החדשה להחזיר לעם ישראל את הכותל, אבל לא פלא שיו"ר נשות הכותל, ענת הופמן, אמרה שהיא תומכת בתוכנית, שבוודאי תצא לפועל בעוד עשור ויותר.

למאמר ב"גלובס"



איך תוכל לפעול?