כנסת חשוכה, נקודות של אור

הח"כים המצטיינים של חדו"ש: פלסנר בשוויון בנטל, הורוביץ בחופש דת

מנכ"ל חדו"ש הרב רגב: "בניגוד לרבים אחרים, הורוביץ ופלסנר היטיבו לקרוא מה באמת מעסיק ומטריד את הציבור"

יו''ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ח''כ שאול מופז מקדימה, מקבל את דו''ח צוות פלסנר לפיקוח על חוק טל מיו''ר הצוות ח''כ יוחנן פלסנר. 16.01.2011 צילום: מרים אלסטר, פלאש 90.  יו''ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ח''כ שאול מופז מקדימה, מקבל את דו''ח צוות פלסנר לפיקוח על חוק טל מיו''ר הצוות ח''כ יוחנן פלסנר. 16.01.2011 צילום: מרים אלסטר, פלאש 90.

ח"כ יוחנן פלסנר (קדימה) היה חבר הכנסת הפעיל והבולט ביותר לקידום שוויון בנטל בכנסת ה-18 וח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) היה הח"כ הפעיל והבולט ביותר לקידום חופש הדת. כך עולה מסיכום פעילות המעקב של עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון אחר פעילות הכנסת ה-18.

פלסנר הוביל במשך שלוש שנים במקצועיות רבה את פעילות צוות הפיקוח של הכנסת על חוק טל. הצוות קבע נורמות חדשות של פיקוח על יישום של חוק בעל חשיבות ותרם לכך שנושא השוויון בנטל שב ועלה על סדר היום. הדו"ח שלו מילא מקום נכבד בפסיקת בג"צ לפסול את חוק טל. אח"כ עמד בראש הוועדה לגיבוש חוק שוויון בנטל.

הורוביץ התבלט בפעילות קבועה ונמרצת לקידום חופש הדת. הוא עמד יחד עם ח"כ שלמה מולה מקדימה בראש השדולה לפלורליזם. הוא ניסה שוב ושוב להעביר חוק שיאפשר נישואים וגירושים אזרחיים, היה גורם מרכזי במאבק לבניית חדר המיון בבית החולים ברזילי באשקלון ובמאבק נגד הדרת נשים ועתר לבג"צ בנושא הפעלת תחבורה ציבורית בשבת.

חברי כנסת נוספים שבלטו במאבק למען השוויון בנטל: ח"כ אבי דיכטר, שעמד בראש מטה המאבק נגד חוק טל, וח"כ משה 

חבר הכנסת חיים אמסלם (עם שלם) גילה עמדות אמיצות ויזם פעילות האמיצה לא פחות למען שוויון בנטל, לימודי ליבה בחינוך החרדי ושילוב גברים חרדים בעבודה. כן נאבק כנגד תופעת ביטול גיורים. למרבה הצער הוא נענש על עמדות אלו בסילוק מש"ס

מטלון מישראל ביתנו. ח"כ שלמה מולה היה שותף להקמת השדולה למען חופש הדת ולהפעלתה ולמאבק למען נישואים אזרחיים. בקדימה פעלו בנושאים אלה ובייחוד נגד הדרת נשים גם חברי הכנסת אורית זוארץ ונחמן שי. ח"כ עינת וילף מעצמאות ניצלה את ראשות ועדת החינוך כדי להעלות את הנושא החשוב של לימודי הליבה בחינוך החרדי. היא נאבקה בחוק של ישראל ביתנו, שהציע להעניק לרבנות הראשית מונופול על הגיור.

בליכוד התבלטה חברת הכנסת ציפי חוטובלי. חוטובלי עמדה בראש הוועדה למעמד האישה ונטלה חלק פעיל במאבק נגד הדרת נשים. כן יזמה את חוק תוכנית ליבה חובה. חבר הכנסת חיים אמסלם (עם שלם) גילה עמדות אמיצות ויזם פעילות האמיצה לא פחות למען שוויון בנטל, לימודי ליבה בחינוך החרדי ושילוב גברים חרדים בעבודה. כן נאבק כנגד תופעת ביטול גיורים. למרבה הצער, הוא נענש על עמדות אלו בסילוק מש"ס.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, אמר ש"פלסנר והורוביץ ראויים לכל שבח על שהובילו את הטיפול

יו''ר הכנסת ראובן ריבלין וח''כ ניצן הורוביץ ממרצ בכנס שנערך בכנסת לכבוד הקהילה הגאה. 04.06.2012. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90יו''ר הכנסת, ראובן ריבלין, וח''כ ניצן הורוביץ ממרצ בכנס שנערך בכנסת לכבוד הקהילה הגאה. 04.06.2012. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

בנושאי חופש הדת והשוויון בנטל. בניגוד לרבים אחרים, הם היטיבו לקרוא מה באמת מעסיק ומטריד את הציבור". לדברי רגב, "אין ספק שחברי הכנסת היו מוגבלים ביכולתם לפעול כאשר הקואליציה מכרה שוב ושוב את נושאי הדת והמדינה למפלגות החרדיות. עם זאת", אמר מנכ"ל חדו"ש, "אי אפשר שלא להביע אכזבה עמוקה מהמספר המוגבל של חברי כנסת שהפכו את המאבק למען חופש דת ושוויון בנטל למרכיב מרכזי בפעילותם".

חברי הכנסת הראויים לשבח הם היוצאים מן הכלל. סיכום פעולות הכנסת ה-18 שפרסמה חדו"ש ביום ראשון קובע שהיא נכשלה לחלוטין בטיפול בנושאי חופש דת ושוויון בנטל. הכנסת ה-18 לא הצליחה לפתור בעיות בוערות כמו חוק טל, הדרת הנשים או משבר ביטול הגיורים. בנושאים אחרים, כמו תוכנית הליבה או שעון החורף, היא גילתה אזלת יד ולא הצליחה לתקן את המצב החוקי. למרבה הצער, לא ניתן למנות אפילו הישג משמעותי אחד של הכנסת ה-18 בתחומי הדת והמדינה. גילוי נאות: סמנכ"ל חדו"ש שחר אילן השתתף בקביעות בישיבות צוות הפיקוח על חוק טל.



איך תוכל לפעול?