מאמצי טרפוד

סמנכ"ל חדו"ש: האוצר שוב מנסה לחבל בגיוס חרדים

"האוצר שולח את החרדים לשני המסלולים עם הכי הרבה בעיות, מה שמעלה ריח של ניסיון חבלה בגיוסם לצבא", אומר שחר אילן

חיילי גדוד נצח יהודה בסיום מסע של 40 ק''מ 16.02.10. אביר סולטאן, פלאש 90חיילי גדוד הנח"ל החרדי "נצח יהודה" בסיום מסע של 40 ק''מ. צילום: אביר סולטאן, פלאש 90

הצעת משרד האוצר, שלפיה יגויסו חרדים בעיקר לשירותי הכבאות ולמשטרה, היא חסרת תכלית ובפועל נועדה לטרפד את הניסיון ללחוץ על החרדים להתגייס לצבא, אומר סמנכ"ל חדו"ש, שחר אילן. לדברי אילן, השירות האזרחי הקדיש מאמץ רב לגיוס חרדים למשטרה וגם המשרד לביטחון פנים נרתם לעניין והקצה מאות תקנים לשוטרים חרדים מתנדבים, אלא שהמסלול נחל כישלון חרוץ – רק חרדים בודדים הסכימו להתגייס למשטרה. גם הניסיונות להביא מתנדבים חרדים לשירותי הכבאות נכשלו, משום שוועד העובדים בכבאות טירפד זאת.

"המשטרה היא עוד פחות סובלנית כלפי החרדים מאשר הצבא", אומר אילן למירב ארלוזורוב מ-"TheMarker". "בעיית המדים, השירות יחד עם שוטרות וכן המראות הבעייתיים שחרדים עלולים להיחשף אליהם במסגרת פעילות משטרתית קשים לא פחות מאשר בצבא – והמשטרה אינה פותחת בפני החרדים הזדמנות להשתלבות בשוק העבודה עם מקצוע אטרקטיבי, כפי שעושים מסלולי השח"ר בצבא. לפיכך, אין שום סיבה שהחרדים יעדיפו משטרה על פני צבא. בפועל, האוצר שולח את החרדים לשני המסלולים עם הכי הרבה בעיות, מה שמעלה ריח של ניסיון חבלה מצד האוצר בגיוס של חרדים לצבא. לאוצר יש היסטוריה של חבלה בגיוס החרדים מסיבות תקציביות. הוא אחד

בשלב זה אין כוונה להפוך את גיוס החרדים לחובה, אלא להשאיר אותו על הבסיס הקיים

הגורמים העיקריים לכישלון חוק טל".

באוצר מתגבשת הצעה למתווה חדש לחוק טל, שלפיה חרדים יגויסו בגיל 20 בעיקר למשטרה ולשירותי הכבאות. ייקבעו מכסות לתלמידים חכמים שיישארו בישיבות כל חייהם. בשלב זה אין כוונה להפוך את גיוס החרדים לחובה, אלא להשאיר אותו על הבסיס הקיים – מעין בחירה המותנית בכך שהאדם לומד בישיבה באופן מלא ואינו עובד. חוק טל, שעניינו הסדרת גיוס החרדים לצה"ל, נחקק ב-2002 בעקבות פעילותה של ועדה בראשות השופט בדימוס צבי טל.

בכיר בממשלה תקף בסוף השבוע את הצעת האוצר וטען כי היא פופוליסטית ומזיקה. לדבריו, הציבור שוגה בהתלהמות אנטי-חרדית, הגורמת לכך שהוא אינו רואה את ההתקדמות העצומה שהושגה בשנים האחרונות בגיוס חרדים לצבא או לשירות אזרחי.

הבכיר אמר ל-"TheMarker", כי הצעד החכם ביותר שיכולה המדינה לנקוט הוא לשמור על המגמה הקיימת, שתביא בתוך שמונה עד עשר שנים לכך ש-66% מהחרדים ישרתו באחד משני המסלולים. התייחסות זאת היא סימן מדאיג לניסיונות לחבל ברפורמה המתגבשת ולמאמצים להשאיר את חוק טל על כנו.

לידיעה על המאמצים לא לבטל את חוק טל

לידיעה על תוכנית האוצר לגיוס חרדים



איך תוכל לפעול?