מחלה פני רבנים

כבוד הנשיא מתבקש להפסיק להתרפס בשמנו

הביקור של שמעון פרס בבתיהם של הרבנים הראשיים ושל הרב עובדיה יוסף ערב הפסח מכרסם ביסודות הריבונות של ישראל, כותב צבי זינגר באתר מגפון

נשיא המדינה שמעון פרס בביקור אצל מנהיג ש''ס, הרב עובדיה יוסף, בביתו שברח' הקבלן בשכונת הר-נוף בירושלים. חול המועד פסח, 20.04.2011. צילום: קובי גדעון, פלאש 90הנשיא שמעון פרס מבקר בביתו של מנהיג ש''ס, הרב עובדיה יוסף, בחול המועד פסח. צילום: קובי גדעון, פלאש 90

עם בוא החג יצא הנשיא, שמעון פרס, לבתיהם של הרב עובדיה יוסף והרבנים הראשיים לישראל, יונה מצגר ושלמה עמאר. לא פרס המציא את המנהג, כותב צבי זינגר באתר מגפון, אבל לו עדיין זוכרים כיצד חיזר על פתחיהם של ראשי חצרות ואדמו"רים, כאשר היה זקוק להם לצרכים פוליטיים.

אבל כיום פרס כבר לא תלוי בחסדיהם של פוליטיקאים מהסיעות החרדיות. הוא הנשיא, סמל הממלכתיות והריבונות הישראלית. כנשיא פרס אינו חייב לשחר לפתחי רבנים, משום שבכך הוא מוחל על כבוד המדינה. "הזחילה הזאת לפתחיהם של רבנים וראשי חצרות מכרסמת ביסודות הממלכתיות והריבונות של מדינת ישראל – דווקא בשעה שמקור הסמכות של המדינה זקוק יותר מכל לחיזוק", כותב זינגר.

לרבנים, הוא מוסיף, אפשר לחלוק כבוד באמצעות הזמנתם למשכן נשיאי ישראל כדי לברכם לקראת חג הפסח. "למה לא? יתכבדו נא הרבנים ויבואו אל מעוז הממלכתיות הישראלית כדי לקבל את ברכתה – ולקבל על עצמם, אגב כך, גם את הרעיון 'דינא דמלכותא – דינא'".

יתכבדו נא הרבנים ויבואו אל מעוז הממלכתיות הישראלית כדי לקבל את ברכתה – ולקבל על עצמם, אגב כך, גם את הרעיון 'דינא דמלכותא – דינא'

אם פרס חפץ להעניק כבוד לאישים רמי מעלה לרגל החג, הוא יכול לצאת למעונם של המדענים הישראלים שזכו בפרס נובל, הפרופסורים ישראל אומן, אברהם הרשקו, עדה יונת, אהרן צ'חנובר ודן שכטמן. אפשרות אחרת היא לבוא אל בתיהם של סופרים, משוררים ואמנים כדי לקבל את ברכתם לקראת החג. לבסוף מציע זינגר לפרס לבקר את נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, כדי להגן על מעמדה המתערער של מדינת החוק.

האפשרויות רבות, מסכם זינגר, אבל "דבר אחד חייב להיפסק בכל מקרה: היחס המיוחד אל הרבנים, הגובל לעתים בהרכנת הראש ובהתרפסות של הממלכתיות הישראלית בפני סוכני הדת למיניהם – ולא חשוב כרגע מאיזה זרם הם ומה דעותיהם".

למאמר המלא



איך תוכל לפעול?