בחזרה לקהל ישראל

נישואי הסבתא בוטלו, הנכדים אינם פסולי חיתון

אשה שעלתה מגיאורגיה בשנות ה-70 נחשבה נואפת, משום שילדה בישראל בת אף על פי שעדיין היתה נשואה לגבר שנשאר בגיאורגיה. בית הדין הרבני קבע כי נישואיה לאותו גבר מבוטלים ולכן צאצאיה כבר אינם מוגדרים ממזרים

מבואת בית הדין הרבני הגדול בהיכל שלמה בירושלים. צילום: Deror Avi, wikipediaמבואת בית הדין הרבני הגדול בהיכל שלמה בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: Deror Avi, wikipedia

עשרות בני משפחה שהוגדרו פסולי חיתון, מכיוון שסבתם נחשבה נואפת על פי ההלכה, יכולים להינשא בישראל. כך קבע לאחרונה בית הדין הרבני בעקבות חקירה ממושכת.

הסבתא עלתה לישראל מגיאורגיה בשנות השבעים ונרשמה כאן כאלמנה. היא סיפרה כי בגיאורגיה, שהיתה אז חלק מברית המועצות, היתה נשואה, אבל נפרדה מבעלה אחרי כמה שנות נישואים. אחרי שבאה לישראל נרשמה כאלמנה, משום שקיבלה מידע כי בעלה מת.

בישראל היא הכירה גבר וילדה לו בת. בעת שהיתה בהריון נודע לה כי בעלה שנותר בגיאורגיה עדיין חי. האשה התגרשה מבעלה שחי בגיאורגיה כשבתה היתה בת שנתיים. אחרי הגירושים נישאה בנישואים על פי ההלכה לאבי בתה. גם נישואיה השניים של האשה הסתיימו, אבל בתה נחשבה ממזרה והיא עצמה הוגדרה נואפת, מפני שילדה אותה בעת שבעלה הראשון היה בחיים.

ילדיה של בתה היו רשומים כולם כממזרים ופסולי חיתון ברשימות שמנהלת הרבנות. לפי ידיעה ב-ynet, ממזרים אסורים לבוא

הדיינים התחשבו הלכתית בעובדה שלאם לא היה רצון להביא ממזר לעולם מלכתחילה, והניאוף נעשה בשוגג

בקהל ישראל וכל הצאצאים שנולדים להם נושאים את הכתם עד עולם.

חברי בית הדין הרבני האזורי בבאר שבע בהרכב מיוחד של שלושה אבות בית דין – הרב אליעזר איגרא, הרב אליהו אברג'יל והרב בנימין בארי – ערכו תחקיר שבו בין השאר פגשו אנשים שנכחו בחתונתה של האשה בגרוזיה לפני 60 שנה. בסוף התחקיר החליט בית הדין הרבני לבטל את הנישואים וקבע כי הם נעשו שלא כדין. ההליך הנדיר ננקט רק במקרים מיוחדים. בעקבות הליך זה האשה אינה נחשבת נשואה ולכן גם צאצאיה אינם ממזרים.

הדיינים התחשבו הלכתית בעובדה שלאם לא היה רצון להביא ממזר לעולם מלכתחילה, והניאוף נעשה בשוגג. לסבתא יש כמה עשרות צאצאים, שכולם גרים באזור הדרום. בעקבות ביטול נישואיה כל צאצאיה אינם נחשבים עוד פסולי חיתון.

לידיעה ב-ynet



איך תוכל לפעול?