שאלון תרבותי

מסרים דתיים בשאלון לתלמידי יסודי במודיעין

תלמידי כיתות ה'-ו' התבקשו להשיב על סקר, שכלל שאלות כמו " עד כמה להשתטח על קברי צדיקים יהודי בעינייך?". משרד החינוך: "לסקר אין כל קשר למשרד החינוך"

פארק ענבה במודיעין. צילום: Avi1111, wikipediaפארק ענבה במודיעין (צילום אילוסטרציה). צילום: Avi1111, wikipedia

תלמידי כיתות ה'-ו' בבית ספר ממלכתי במודיעין התבקשו להשתתף בסקר, שכלל בין השאר שאלות כמו" עד כמה להשתטח על קברי צדיקים יהודי בעינייך?" או "אם היית נולדת מחדש, היית בוחרת להיוולד שוב כיהודייה, מוסלמית או נוצרייה?"

אמה של אחת התלמידוות אמרה שבתה ותלמידה אחרת סירבו להשיב על שאלות אלה והתעמתו עם הסוקרת, שכמעט אילצה אותן להשתתף בסקר בניגוד לרצונן. "השאלון מלא במסרים דתיים סמויים. תפנו את השאלון להורים שלנו", כתבו הילדות כשהסוקרת ביקשה מהן לנמק את התנגדותן.

האם שאלה הורים של תלמידים אחרים, אם גם הם חשו שהסקר מטריד. "שמעתי על עולה חדשה, שלא הכירה בעל פה את חגי תשרי והסוקרת ישבה מולה, עיינה בסקר וגלגלה מולה עיניים. הילדה החלה לבכות", סיפרה האם לוואלה.

שאלה בסקר: אם היית נולדת מחדש, היית בוחרת להיוולד שוב כיהודייה, מוסלמית או נוצרייה?

בעקבות פנייה של האם שאלה המורה את מנהלת בית הספר מדוע אושרה הפצת הסקר בקרב התלמידים. המנהלת הסבירה: "משרד החינוך הקצה שעות לתוכנית תרבות יהודית-ישראלית, שרואה את היהדות כתרבות מתפתחת, בלי שום קשר לדת. באישור המדען הראשי הועבר שאלון על מנת לבדוק עמדות וידע לפני הלמידה... בראש השאלון נכתב שאם הילדים לא מעוניינים, הם אינם חייבים לענות על השאלון או שאלות מסוימות".

במכתב שנשלח להורים הוסיפה המנהלת: "אני מבינה גם את חוסר הנוחות שהרגישו הילדים בנוגע לחלק מהשאלות, אשר נכתבו מתוך ראייה רחבה של מכלול האוכלוסייה בארץ. כמובן שלא נמשיך עם השאלונים ואף אבקש מהמדריכה ומהאחראים לשאלונים לגנוז את השאלונים שלנו ולא להשתמש בהם".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המחקר המדובר לא נעשה על ידי משרד החינוך ואין לו שום קשר למשרד החינוך".

לידיעה בוואלה



איך תוכל לפעול?