בחזרה ל-2012

מספר האברכים זינק לאחר ביטול הקיצוץ בתקציב הישיבות

בשנה שעברה למדו בישיבות ובכוללים כ-108 אלף גברים חרדים – מספר דומה למספר התלמידים ב-2012, לפני הקיצוצים שיזמה יש עתיד

ישיבת פוניבז' בבני ברק לאחר החזרה מחופשת בין הזמנים של הקיץ ותחילת זמן אלול תקופת הלימודים שלפני הימים הנוראים. 20.08.2012 צילום נתי שוחט פלאש 90.jpgישיבת פוניבז' בבני ברק לאחר החזרה מחופשת בין הזמנים. צילום: נתי שוחט, פלאש 90

בשנת 2015 היו בישראל כ-108 אלף אברכים ותלמידי ישיבות, עלייה של 8% מאז 2012. זהו מספר דומה למספרם של תלמידי הישיבות ב-2012, לפני הקמת הממשלה הקודמת. בין 2012 ל-2014 ירד מספר תלמידי הישיבות בכ-8%.

הסיבה לעלייה במספר האברכים בשנה הקודמת היא ביטול החוקים שהתקבלו בתקופת שלטונה של הממשלה הקודמת ביוזמת יש עתיד, שבעקבותיהם קוצצו קצבאות האברכים ותלמידי הישיבות. לפי שנתון החברה החרדית של מכון ירושלים לחקר ישראל והמכון הישראלי לדמוקרטיה, בעקבות הקיצוץ מספר האברכים ירד בעקביות בין 2012 ל-2014.

בידיעה ב"הארץ" נכתב כי המפלגות החרדיות החברות בממשלה הנוכחית הצליחו לבטל את קיצוצי הקצבאות ומספר האברכים שב ועלה. השחיקה במספר הגברים החרדים הלומדים נמחקה בתוך שנה אחת.

מ-2012 עד 2014 קוצצה ב-50% התמיכה הממשלתית בתלמידי ישיבות ובאברכים שלא שירתו בצה"ל. הממשלה, שבה היה יאיר לפיד שר האוצר, הפחיתה כמעט לחלוטין את תקצובם של תלמידי ישיבות מחו"ל שבאו לישיבות בישראל. מספר

תקציב הישיבות הגיע לשיא ביוני האחרון – כ-1.1 מיליארד שקל

התלמידים מחו"ל ירד עקב כך ב-89%.

עם הקמת הממשלה הנוכחית הצליחו המפלגות החרדיות, שצורפו כידוע לקואליציה, לבטל את החוקים שפגעו בתקציבי הישיבות ובקצבאות לאברכים. הממשלה הנוכחית הגדילה את תקציב הישיבות מ-564 מיליון שקל ב-2014 ל-984 מיליון בראשית 2016. התקציב הוגדל עוד, עד שהגיע לשיא ביוני האחרון – כ-1.1 מיליארד שקל. תקציב זה אינו כולל גמלת כולל הבטחת הכנסה לאברכים.

למרות העלייה המשמעותית בתקציבים ובמספר האברכים, ד"ר גלעד מלאך, ראש תוכנית חרדים בישראל במכון הישראלי לדמוקרטיה, מעיר כי הנתונים מצביעים גם על שינויים משמעותיים באורחות החיים החרדיים. למשל, יותר ויותר גברים חרדים יוצאים לעבוד. בפברואר השנה, לראשונה זה שנים רבות, 51% מהגברים החרדים יצאו לעבודה.

למרות השינויים, המסגרת הקהילתית החרדית נשמרת. "אנשים יוצאים ללימודים אקדמיים או מתגייסים לצבא ועדיין נשארים, מבחירה, בתוך הקהילה החרדית. הקהילה כבר לא מרחיקה אותם", אומר מלאך.

לידיעה ב"הארץ"



איך תוכל לפעול?