חזית הסירוב

יהדות התורה נעשית פחות רלוונטית ליותר חרדים

המפלגות החרדיות נאבקות נגד כל שינוי, כותב שחר אילן ב"הארץ", אבל דור חדש של עסקנים מתחיל לפרק את המונופול של חברי הכנסת החרדים על ייצוג החרדים

שר האוצר, יובל שטייניץ, מהליכוד בשיחה עם יו''ר ועדת הכספים של הכנסת, משה גפני, מדגל התורה בשעת הצבעה על חוק ההסדרים. צילום: 15.07.09 אביר סולטן, פלאש 90שר האוצר, יובל שטייניץ, עם יו''ר ועדת הכספים של הכנסת, משה גפני. צילום:  אביר סולטן, פלאש 90

אחת ההנחות הרווחות בדעת הקהל היא, שהמפלגות החרדיות מייצגות את האינטרסים של הציבור שלהן. בפועל, כותב סמנכ"ל חדו"ש, שחר אילן, הממסד הפוליטי החרדי ובראשו חבר הכנסת משה גפני משמש בשנים האחרונות כחזית הסירוב ליציאת אברכים לעבודה ולשירות לאומי. במאמר שפורסם ב"הארץ" מציין אילן, כי בציבור החרדי "צומח מעמד חדש של עסקני השכלה, עבודה ושירות, שמתחיל לפרק את המונופול של חברי הכנסת החרדים על ייצוג החברה החרדית".

לדבריו, חברי הכנסת החרדים מרבים להתלונן על קיפוח של חרדים במקומות עבודה ובשירות הממשלתי, אבל משאבי הכוח הפוליטי שלהם מוקדשים בראש ובראשונה לסוגיות כמו קצבת הבטחת הכנסה לאברכים, הקצבות לישיבות והתנגדות לתוכנית הליבה. "כלומר, מי שעזב את הישיבה הופך מנקודת מבטה של יהדות התורה לחרדי סוג ב', שזכאי לייצוג סוג ב'".

חברי הכנסת החרדים עושים ככל יכולתם לטרפד את ההמלצות של ועדת טרכטנברג, שמטרתן לקדם יציאת אברכים לעבודה. הוועדה מייעדת לצורך זה 760 מיליון שקלים. הוועדה גם המליצה להנהיג תוכנית ליבה חובה בבתי הספר היסודיים ועל

מי שעזב את הישיבה הופך מנקודת מבטה של יהדות התורה לחרדי סוג ב', שזכאי לייצוג סוג ב'

הגבלת הלימודים בכוללים (ישיבות לגברים נשואים) לחמש שנים. חברי הכנסת החרדים, מציין אילן, התחזו למי שמתנגדים להמלצות מסיבות חברתיות, אבל הפרשנים החרדים חשפו את הסיבה האמיתית להתנגדות: ש"ס ויהדות התורה לא מסכימות להטלת מגבלות על הלימודים בישיבות.

הבשורה הטובה היא, שמעמד "בעלי הבתים" (כינוי חרדי לאנשים עובדים) החרדי, הולך ומתגבש מחדש. בביתר ובבית שמש יש כבר סיעה פוליטית שמייצגת אותם, בשם "טוב". חבר הכנסת חיים אמסלם, לשעבר בש"ס, מקים מפלגה שכנראה תשתף פעולה עם אנשי טוב. עסקני יהדות התורה נאבקים בשינויים האלה, כי הם ייצרו סדר חברתי חדש וסדר פוליטי חדש.

ככל שעובר הזמן, כותב אילן, יהדות התורה נעשית פחות ופחות רלוונטית ליותר ויותר חרדים. "בתוך כמה שנים תהיה פה מפלגה של 'בעלי בתים' חרדים, אנשים שהאינטרסים שלהם הם אינטרסים רגילים של מעמד בינוני, שרוצים לחיות טוב. יכול להיות שאז גם מעמד הביניים הלא-חרדי ימצא שותפים אמיתיים להידברות במגזר החרדי".

למאמר המלא



איך תוכל לפעול?