לא ממש מעניין אותם

דו"ח חדו"ש: בנושאי דת ומדינה - המועמדים לראשות העבודה טומנים את הראש בחול

ח"כ שלי יחימוביץ' מפתיעה: תומכת בהתניית תקצוב לבתי ספר בתוכנית ליבה, בהגבלת מספר האברכים ובהנהגת נישואים אזרחיים. עם זאת מבהירה: "איני פוסלת ברית עם החרדים". מלבדה הביעו עמדות חיוביות גם מצנע ומרגלית. מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב, קורא למתפקדי העבודה לדרוש מהמועמדים התחייבויות מפורשות לא להצטרף לקואליציה שלא תקדם מהפכה אזרחית

מפגש של מפלגת העבודה בכפר סבא לאחר פרישת אהוד ברק. מימין: שלי יחימוביץ, יצחק הרצוג, אבישי ברוורמן, עמיר פרץ, בנימין בן אליעזר, ראלב מגדאדלה ודניאל בן סימון. 20.01.2011. צילום: יוסי זליגר, פלאש 90.   מפגש של מפלגת העבודה בכפר סבא לאחר פרישת אהוד ברק. מימין: שלי יחימוביץ, יצחק הרצוג, אבישי ברוורמן, עמיר פרץ, בנימין בן אליעזר, ראלב מגדאדלה ודניאל בן סימון. 20.01.2011. צילום: יוסי זליגר, פלאש 90

המועמדת לראשות העבודה, חברת הכנסת שלי יחימוביץ', תומכת בהתניית תקצוב לבתי ספר בהנהגת תוכנית ליבה ובהגבלת מספר תלמידי הישיבות שהמדינה מממנת במטרה להוציא אברכים לעבודה. בתחום חופש הדת היא בעד הנהגת נישואים וגירושים אזרחיים, בעד הכרה בכל סוגי הגיורים המוכרים בעם היהודי ובעד תחבורה ציבורית מוגבלת בשבת. עם זאת, יחימוביץ' גם מבהירה: "איני פוסלת ברית עם מפלגות חרדיות".

לקריאת הדו"ח המלא

יחימוביץ' מסרה את הדברים בתגובה לדו"ח עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון על עמדת מועמדי העבודה בנושאי דת ומדינה. הדברים בולטים במיוחד, כיוון שיחימוביץ' ממעטת להתבטא בנושאים אלה. באתר שלה ובמסמך ה"אני מאמין" שלה היא כמעט אינה עוסקת בהם וגם "ראיון המתנחלים" שלה ל"הארץ" לא עסק בהם כמעט. המייל של יחימוביץ' הגיע לידי חדו"ש באיחור, ולכן עודכן הדו"ח וזוהי גרסתו השנייה.

דו"ח חדו"ש קובע כי נושאי חופש דת ושוויון בנטל ממלאים תפקיד שולי מאוד בוויכוח בין המועמדים לראשות מפלגת העבודה. הם גם תופסים מקום שולי למדי במסמכי "האני מאמין" שלהם, עם חריג אחד - עמרם מצנע. לכן גם זכה הדו"ח, שחיבר

מצנע: "נחוקק חקיקה חדה וברורה האוסרת על הדרת נשים במרחב הציבורי... כל אזרח יוכל להתחתן במדינת ישראל... כל מוסד חינוכי במדינת ישראל הנהנה ממימון ממשלתי כלשהו ילמד לימודי יסוד... כל אזרח במדינת ישראל ישרת בשירות צבאי, לאומי או אזרחי".

סמנכ"ל חדו"ש, הפרשן לענייני דת ומדינה שחר אילן, לכותרת "טומנים את הראש בחול". את היחס הזה שיקף היטב המאמץ שנדרש לחדו"ש לקבל מהמועמדים תשובות לגבי עמדותיהם, עד חמש פניות למועמד. חלקם לא ענו לשאלות אלא הסתפקו בתשובות מוכנות או בהעברת מסמכים קיימים.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה ש"מתפקדי העבודה לא צריכים להשלים עם דחיקת נושאי הדת והמדינה לשולי הדיון הציבורי. עליהם לדרוש מהמועמדים להתבטא בנושאים אלה, לפרסם את עמדותיהם ולקדמן באופן פעיל. המועמדים חייבים להבין: נושאי חופש הדת והשוויון בנטל חשובים לבוחרים והם לא ישלימו עוד עם טאטואם אל מתחת לשטיח".

לדברי רגב, "לבוחר הישראלי בכלל ולבוחרי העבודה בפרט יש ניסיון עשיר של הבטחות בחירות שהופרו בתחומי חופש הדת והשוויון בנטל. עם כל שביעות הרצון מעמדותיהם של יחימוביץ', וגם של מצנע ומרגלית, על המתפקדים לדרוש מהם התחייבויות מפורשות להצטרף רק לקואליציה שתתחייב למהפכה אזרחית. אחרת, כפי שהוכיח ניסיון העבר, אלה עלולות להיות 'עמדות שכתובות על הקרח".

ח''כ שלי יחימוביץ' במסיבת עיתונאים בכנסת 28.2.2011 צילום: אביר סולטן, פלאש 90ח''כ שלי יחימוביץ' במסיבת עיתונאים בכנסת, 28.2.2011. צילום: אביר סולטן, פלאש 90

מלבד יחימוביץ' בלטו לטובה בעמדותיהם, כאמור,  גם המועמדים עמרם מצנע ואראל מרגלית. שניהם, למשל, תומכים בנישואים אזרחיים. אראל מרגלית מביע תמיכה בנושאי חופש הדת אבל פחות בנושאי השוויון בנטל. תשובותיו של יצחק הרצוג היו פשרניות וזהירות מאוד ואילו עמיר פרץ העביר מסמך שהתייחס רק לחלק מזערי מהנושאים.

מסמך ה"אני מאמין" של מצנע מתייחס רק לכחצי משאלות חדו"ש, אבל מספק התחייבויות חד משמעיות: "נחוקק חקיקה חדה וברורה האוסרת על הדרת נשים במרחב הציבורי... נבטל את האפליה הממוסדת בין הזרמים ביהדות... כל אזרח יוכל להתחתן במדינת ישראל... כל מוסד חינוכי במדינת ישראל הנהנה ממימון ממשלתי כלשהו ילמד לימודי יסוד... כל אזרח במדינת ישראל ישרת בשירות צבאי, לאומי או אזרחי".

הפער בין גישת מועמדי העבודה לעמדות הבוחרים שלהם תהומי. מחקר דעת הקהל מדד הדת והמדינה שערך מכון סמית עבור חדו"ש בקיץ 2010 מגלה ש-88% מבוחרי העבודה ומרצ ציינו את המתח בין חילונים לחרדים כמתח הקשה ביותר או השני אחריו בחברה היהודית בישראל, יותר מהבוחרים של כל מפלגה אחרת.

לידיעה בגלובס



איך תוכל לפעול?