שוות ערך בבית הדין

בג"ץ: אשה יכולה להתמנות למנכ"לית בתי הדין הרבניים

השופטים קבעו כי בניגוד לנוהל הקיים, אפשר למנות לתפקיד גם את מי שאין בידו הסמכה לרב עיר או לתפקיד של דיין

הכניסה לבתי הדין הרבניים בירושלים. 05.10.08. צילום יוסי זמיר, פלאש 90הכניסה לבתי הדין הרבניים בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: יוסי זמיר, פלאש 90

בעקבות עתירה של ארגוני נשים קבע היום בג"ץ כי אפשר למנות אשה לתפקיד מנכ"לית בתי הדין הרבניים. העותרות טענו כי המצב הקיים מאפשר למנות רק גבר למנכ"ל בתי הדין הרבניים, מכיוון שחוק הדיינים קובע כי רק אדם שבידיו הסמכה לתפקיד של רב עיר או דיין יכול להתמנות לתפקיד.

ארגוני הנשים טענו בעתירה כי מאחר ש"מדובר בתפקיד מינהלי-אדמיניסטרטיבי במהותו", אין מניעה למנות אשה לתפקיד. לפי אתר "כיפה", העותרות פנו לשרת המשפטים לשעבר, ציפי לבני, וקראו לה לשקול את מועמדותן של נשים לתפקיד.

בתיה כהנא-דרור, מנכ"לית עמותת "מבוי סתום", קיבלה הודעה מלשכת השרה כי מועמדותה לתפקיד נשקלת. לטענת העותרות, "המועמדות לא נשקלה בנפש חפצה".

ארגוני הנשים טענו בעתירה כי מאחר שמדובר בתפקיד מינהלי-אדמיניסטרטיבי במהותו, אין מניעה למנות אשה לתפקיד

בעבר שיגר הרב הראשי ונשיא בתי הדין הרבניים, הרב יצחק יוסף, מכתב חריף לשרת המשפטים אז לבני, נגד מינוי אשה לתפקיד. "עמדתנו חד משמעית שיש למנות לתפקיד רק מי שמשמש כדיין או בעל כושר לדיינות", כתב הרב יוסף.

"כיכר השבת" מציין כי הרבנים הראשיים הזהירו ששינוי במצב "ישבש את תפקודו" של בית הדין. הם עקצו את סגן שר הדתות לשעבר, אלי בן דהן, שהיה מנכ"ל בתי הדין הרבניים אף על פי שלא היה לו כושר לכהן כדיין.

בג"ץ בהרכב של שלושה שופטים בראשות אליקים רובינשטיין קיבל את העתירה. כהנא דרור אמרה כי מדובר בפריצת דרך היסטורית, שתשליך על מעמדן של נשים בממסד הדתי בכלל. "אחרי שנים ארוכות של אפליה ומניעת כניסת נשים לתפקיד מינהלתי בבתי הדין הרבניים, אשר אחראים על גורלן של כלל הנשים המגיעות בשעריהם, בג"ץ קבע כי הן שוות ערך".

לידיעה באתר "כיפה"

לידיעה ב"כיכר השבת"



איך תוכל לפעול?