בירור יהדות בשנית

חדו"ש: דרישה לבירור יהדות בגירושים מנוגדת לחוק

בית הדין הרבני בפתח תקוה דרש מגבר שהתחתן בישראל כיהודי לעבור בירור יהדות בבואו להתגרש

הכניסה לבתי הדין הרבניים בירושלים. 05.10.08. צילום יוסי זמיר, פלאש 90בתי הדין הרבניים בירושלים (צילום אילוסטרציה). צילום: יוסי זמיר, פלאש 90

גבר בן 50, שעלה לישראל מאוקראינה כיהודי והתחתן בחתונה דתית לאחר שאשתו התגיירה, נדרש להמציא לבית הדין הרבני פתח תקוה מסמכים המוכיחים כי הוא יהודי כאשר בא לשם לאחרונה כדי להתגרש. "באוקראינה, כל האנטישמים צעקו לי 'יהודי' ברחוב, גם בלי להסתכל בתעודות. פה בישראל אני מביא כל אישור אפשרי – ועדיין מטילים ספק ביהדות שלי", הוא אומר.

לדבריו, מאז 1996 גר בפתח תקוה עם אשתו ובנותיו. לפני כשנה החליטו בני הזוג להתגרש. הם חתמו על הסכם אזרחי בבית המשפט ואחר כך פנו לבית הדין הרבני. בני הזוג עברו בבית הדין הרבני את טקס הגירושים. בסוף הטקס אמר להם הפקיד כי תעודת הגירושים תישלח בדואר.

אחרי שהמתין ארבעה חודשים הלך האיש – שכיום מטפל בבנותיו לבדו – לבית הדין הרבני כדי לברר מדוע תעודת הגירושים לא הגיעה. לדבריו, הפקידה אמרה לו כי יקבל את תעודת הגירושים רק אם יוכיח את יהדותו.

לדבריו, כשהתחתן עברו הוא ואשתו לשעבר כל הבדיקות הנדרשות להוכחת יהדות. "לפני החופה הייתי צריך להגיש המון

באוקראינה צעקו לי 'יהודי' ברחוב, גם בלי להסתכל בתעודות. פה בישראל אני מביא כל אישור אפשרי – ועדיין מטילים ספק ביהדות שלי

מסמכים שלי ושל אמי ז"ל. אבל עברו כמה שנים מאז שהתחתנתי ובאותה תקופה לא חשבתי שאתגרש ואצטרך את כל המסמכים האלה", הוא אמר ל-ynet.

"התנהגותו של בית הדין הרבני במקרה הזה אינה רק שערורייתית, אלא שהיא נוגדת את החוק", קובע מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב. "הנחיות בירור יהדות שנקבעו על ידי הרבנות ובתי הדין ב-2010 מלמדות באופן חד משמעי שכאשר החופה נערכה על ידי רב מורשה בישראל, אין צורך בבירור יהדות נוסף בעת סידור הגט. עוד קובע החוק כי תעודת הגירושים תוצא כעניין שבשגרה מיד לאחר סידור הגט, אלא במקרים חריגים שאינם רלוונטיים כלל לעניין הנוכחי".

אלפים מתושבי ישראל נדרשים לעבור בירור יהדות. ב-2012 נדרשו כ-4,500 איש לעבור בירור יהדות לצורך נישואים. עליהם להציג מסמכים כמו תעודות של בני משפחה עד ארבעה דורות לאחור, אישורים מרבנים ומהקהילה ועוד.

מהנהלת בתי הדין הרבניים נמסר בתגובה: "בשל צנעת הפרט איננו יכולים להתייחס לגופם של דברים. ב־30.11.15 הונפקה למבקש תעודת גירושים והוא יכול לפנות למזכירות בית הדין ולקבל העתק ממנה".

לידיעה ב-ynet



איך תוכל לפעול?