צוות חוק הגיוס התחיל לפעול

סמנכ"ל חדו"ש: "אסור להעביר חוק שיאפשר לשר הביטחון לקבוע את יעדי הגיוס של תלמידי הישיבות במחשכים"

על פי ההסכמים הקואליציוניים, הצעת החוק שיגבש צוות חוק הגיוס הפועל במשרד הביטחון תובא לאישור לצד התקציב

שר הביטחון משה יעלון ויו''ר הועדה להכנת חוק השוויון בנטל ח''כ אילת שקד מהבית היהודי בדיון של הועדה 15.09.2013. צילום: פלאש 90שר הביטחון, משה יעלון, ויו''ר הועדה להכנת חוק השוויון בנטל, ח''כ אילת שקד מהבית היהודי, בדיון של הוועדה, ספטמבר 2013. צילום: פלאש 90

סמנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, שחר אילן, קרא אתמול לצוות חוק הגיוס "לא לקבל פתרון שיאפשר לשר הביטחון להחליט על יעדי הגיוס במחשכים". אילן הזהיר ש"העברת סמכות קביעת יעדי הביטחון לידי שר הביטחון, ללא אישור על ידי גורם נוסף ודיון ציבורי, תרוקן מתוכן את היעדים".

הוא הוסיף שהדבר "יפגע בהמשך גיוס תלמידי הישיבות ויביא לקרע חברתי קשה ולחידוש מלחמות השוויון בנטל". כן קרא לצוות "לשוב ולשים על שולחן הדיונים את הסנקציות הכלכליות שלהן הסכימו בעבר חברי הכנסת החרדים".

בהסכם הקואליציוני של יהדות התורה נקבע מסלול לביטול חוק הגיוס של יש עתיד. על פי ההסכם, סמכויות קביעת יעדי הגיוס של תלמידי הישיבות יועברו מהממשלה לידי שר הביטחון. הכוונה היא שבמקרה שהיעדים לא יושגו השר יוכל לשנותם. כך לא יתאפשר בפועל מצב שבו יופעלו סנקציות כלשהן נגד תלמידי ישיבות שלא יתגייסו.

את פרטי הצעת החוק אמור על פי ההסכם לגבש צוות מקצועי, שיפעל במסגרת משרד הביטחון. ההסכם קובע שההצעה תאושר במקביל לתקציב, כדי להבטיח שהקואליציה תתמוך בה.

הצוות, בראשות היועץ המשפטי של משרד הביטחון עו"ד אחז בן ארי, החל לפעול לפני כשבועיים. היום הופיע בפניו סמנכ"ל עמותת חדו"ש, שחר אילן, שנחשב מומחה לנושאי דת ומדינה. אילן הופיע בפני כל הוועדות הרבות שעסקו ב-17 השנים אחרונות במציאת פתרון לבעיית השוויון בנטל והגיש לחלקן ניירות עמדה עם הצעות לפתרון.

בין היתר השתתף אילן בקביעות בישיבות של שתי הוועדות שבראשן עמד ח"כ יוחנן פלסנר. הוא הגיש לוועדה בראשות ח"כ אילת שקד נייר ובו הצעה לסנקציות כלכליות, שיוטלו על תלמידי הישיבות במקרה שלא יושגו יעדי הגיוס. כן ארגן לפני כשנה וחצי מכתב של 35 בכירי המומחים לנושאים חרדיים, שהביעו התנגדות חריפה להצעת הסנקציות הפליליות של יש עתיד.

שחר אילן: העברת סמכויות קביעת יעדי הגיוס לשר הביטחון, ללא אישור נוסף, תפגע קשה בגיוס תלמידי הישיבות ותחדש את מלחמות השוויון בנטל

אילן אמר: "אני לא מבין את הבסיס המשפטי של ההצעה להעביר את סמכות קביעת היעדים לשר הביטחון. הרי בכלל לא בטוח שהחוק הקיים יעמוד בבג"ץ, אז החוק החדש כן יעמוד?" לדבריו, "יש פוליטיקאים חרדים שהגיעו למסקנה שהסטטוס קוו בנושאי השוויון בנטל הוא שמעבירים חוק כדי שבג"ץ יפסול אותו ומתנהלים מעתירה לעתירה ומפסילה לפסילה. אתם משרתי ציבור. אתם אמורים להביא פתרון שלפחות לדעתכם יכול לעמוד בבג"ץ".

הוא קרא לחברי הצוות: "הפתרון שעליו תמליצו חייב להיות כזה שבו השקיפות תישמר. החוק חייב לקבוע תהליך מסודר לקביעת היעדים, למשל ועדה שתמליץ עליהם לשר הביטחון. החוק חייב לקבוע גורם נוסף שיאשר את המלצת שר הביטחון לגבי היעדים ובלעדיו הם לא ייכנסו לתוקף. זה יכול להיות אישור בממשלה או במליאת הכנסת או בוועדת החוץ והביטחון. רק כך יהיו דיון ציבורי ושקיפות".

אילן הזכיר שמאבק השוויון בנטל הביא ב-2013 לנפילת ממשלת נתניהו-קדימה ולהליכה לבחירות. "אם מתווה ההסכם הקואליציוני יעבור במובן ששר הביטחון יוכל לאשר יעדים במחשכים", הזהיר אילן, "הדבר עלול לפגוע קשות בגיוס תלמיד הישיבות. זה יביא לקרע חברתי ולחידוש מאבק השוויון בנטל".

עוד קרא אילן לחברי הצוות להמליץ על פתרון שיכלול את מתווה הסנקציות הכלכליות. לדבריו, "בעבר תמכו המפלגות החרדיות במתווה הזה. אחרי הבחירות חזר ההיבריס של ראשיהן. אם הם היו מעבירים את הסנקצות הכלכליות, הם היו זוכים לתמיכה במערכת הפוליטית ולתמיכה של חלק גדול ממעצבי דעת הקהל". הוא הדגיש ש"לא מדובר רק בסנקציות על הישיבות, אלא במתווה המלא עם הסנקציות האישיות, ששוללות ממי שלא ישרת שורה של הטבות".

אילן עצמו פנה מראש למשרד הביטחון וביקש להופיע בפני הצוות. הוא קרא לחברי הצוות לפרסם כמקובל קריאה לציבור להגיש לו רעיונות ועמדות.

לידיעה ב-News1



איך תוכל לפעול?