סקר מכון סמית לחדו"ש:

62% מהנשים החילוניות: לא נעלה לקווי הפרדה

רק אחת מכל ארבע נשים בישראל אמרה שתשב מרצונה בחלק האחורי של אוטובוס "מהדרין". בסקר בהזמנת חדו"ש הביעו רוב הנשים הדתיות התנגדות להפרדה

פעילות ארגוני נשים דתיות וחילוניות מפגינות נגד קווי ההפרדה 2009פעילות ארגוני נשים דתיות וחילוניות מפגינות נגד קווי ההפרדה

62% מהנשים החילוניות ו-43% מכלל הנשים היהודית בישראל לא יעלו כלל לאוטובוס הפרדה ("אוטובוס "מהדרין"). כך עולה מממצאי סקר שערך מכון סמית בהזמנת עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון לקראת יום האישה הבינלאומי. כ-20% מהנשים ענו שהיו עולות לאוטובוס ומתיישבות בכל מקום פנוי. כלומר, בסך הכל שני שלישים מהנשים בישראל אינן מוכנות לשבת בהפרדה. רוב הנשים הדתיות הביעו התנגדות להפרדה. הסקר נערך בראשית חודש מרץ, בקרב מדגם מייצג של 500 איש.

מנכ"ל עמותת חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, אמר בתגובה: "ממצאי הסקר מוכיחים שקווי ההפרדה מדירים חלק גדול מציבור הנשים. הנשים אינן קונות את הסיפור כאילו מדובר בהפרדה מרצון. הן יודעות שאם ינסו לשבת עם הגברים בחלק הקדמי של האוטובוס או יעלו בלבוש שלא ירצה את טעמם של קנאים חרדים, הן צפויות לאלימות והטרדות. במצב זה כניעתן לדרישות הקיצונים הדתיים אינה בחירה מרצון, אלא השלמה עם אונס וכפייה".

רגב הביע חשש ש"אחרי פסיקת בג"ץ יילכו ויתרבו הקווים שחסומים בפועל בפני נשים לא חרדיות שלא ירצו להיכנע להפרדה. בג"ץ שוגה באשליות כאשר הוא חושב שאפשר להשתית הפרדה על רצון חופשי באמת או שהחרדים יפנימו רעיון זה. יש לקוות שבתום שנת הניסוי שהוא קבע, יכירו השופטים בכך שמדובר בקווי כפייה והדרה של נשים, וכי עקרון ההפרדה אינו נסבל בתחבורה הציבורית".

רק 27% מהנשים היהודיות בישראל, אחת מכל ארבע נשים, ענו

מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: הנשים יודעות שאם ינסו לשבת עם הגברים, הן צפויות לאלימות והטרדות

שהיו יושבות ברצון בחלקו האחורי של האוטובוס. נתון זה כולל את הנשים החרדיות. 11% מכלל הנשים היהודיות אמרו שיישבו מאחור בשל החשש מתגובות הנוסעים. 19% ענו שהיו עולות ומתיישבות בכל מקום, כמו בקווים הרגילים. 43% לא היו עולות כלל לקו הפרדה.

תזכורת: עד פסיקת בג"ץ מתחילת ינואר, שלמעשה נתנה אישור להפרדה באוטובוסים "בהסכמה בלבד", פעלו בישראל 63 קווי הפרדה, שביצעו 2,500 נסיעות ביום בכל רחבי הארץ. מאז פסיקת בג"ץ סביר שמספר הקווים גדל.

פער מעניין נמצא בין עמדות הנשים לעמדות הגברים. הגברים נשאלו מה לדעתם היתה עושה אישה מקבוצת האוכלוסייה שלהם. רק 29% חשבו שהנשים לא יעלו לקווי הפרדה כלל, לעומת 43% מהנשים שאמרו שלא יעשו זאת. לעומת זאת, 31% מהגברים העריכו שהנשים יעלו ויתיישבו בכל מקום, לעומת 19% מהנשים שאמרו שיעשו זאת. נראה, אם כן, שגברים אינם מבינים את עוצמת הרתיעה של נשים מנסיעה בקווי הפרדה וגם לא את עוצמת החשש שלהן מתגובות הנוסעים.

בין הנשים החילוניות, 92% הביעו התנגדות לישיבה בהפרדה. 61% אמרו שלא יעלו לקו הפרדה, 21% אמרו שיישבו בכל מקום ועוד 10% שיישבו מאחור בגלל החשש מתגובות הנוסעים. נתון מעניין נוסף: כמעט חצי מהנשים הדתיות (46%) אמרו שהיו יושבות מאחור מרצונן. 26%, אחת מכל ארבע נשים דתיות, אמרו שלא יעלו כלל לקווי הפרדה. 11% אמרו שיישבו כרצונן ו-17% אמרו שיישבו מאחור רק בגלל החשש מתגובות הנוסעים.



איך תוכל לפעול?