צמצום הפטור

דו"ח פלסנר: המדינה כשלה ביישום חוק טל

הוועדה שבחנה את יישום חוק טל קוראת לצמצם את מספר הפטורים. מנכ"ל חדו"ש: יש לאמץ את המסקנות "ללא דילים"

השופט, צבי טל וחהשופט צבי טל וח"כ יוחנן פלסנר, בישיבה הראשונה של הצוות לפיקוח על חוק טל. צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

המדינה כשלה ביישום חוק טל, קובעת ועדת משנה של ועדת חוץ וביטחון של הכנסת, בראשות ח"כ יוחנן פלסנר מקדימה. מסקנות ועדת המשנה הוגשו ביום ראשון, 16.1.2011, ליו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ שאול מופז.

אריק בנדר מדווח ב-nrg כי הוועדה שפטה לחומרה את יישום החוק והגישה שורת המלצות בנוגע לגיוס חרדים עתידי. בין ההמלצות של ועדת המשנה: צמצום ניכר במתן הפטור לחרדים, שיינתן על פי מצוינות בלימודים, ושילוב כל השאר במסגרות שירות צבאי או אזרחי עד 2015.

ועדת המשנה, שפעלה בשנתיים האחרונות, בחנה את יישום החוק המאפשר פטור משירות צבאי לחרדים שתורתם אומנותם, ובדקה אם קיים שוויון בנטל. מסקנות הוועדה יהוו תשתית לתשובה שתגיש הכנסת לבג"ץ, שידון בחוקיות של חוק טל.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, בירך על מסקנות ועדת המשנה וקרא לוועדת החוץ והביטחון "לאמץ אותן ללא פשרות ודילים ולהחליף את רפורמת הפטור של גבאי ברפורמת חובת השירות של פלסנר". לדברי רגב, "צוות הפיקוח על חוק טל היטיב לשלב בין צורכי שוק העבודה לצורכי הצבא והתווה מסלול ריאלי והדרגתי לסיום ההשתמטות ולשילוב הגברים החרדים בשירות ובעבודה".

עם קבלת הדו"ח אמר מופז: "אסור לנו להגיע למצב שבו מודל השירות במדינת ישראל יקרוס. עלינו לעשות הכל כדי לקיים את מודל צבא העם. מדינת ישראל זקוקה למודל הזה

פלסנר: "אנחנו ממליצים להגיע למצב שבו שני שלישים מהחרדים ישרתו בצה"ל או במסלול האזרחי כמו במד"א או כיבוי אש, כולל בשירות מילואים"

וזה חלק מהחוסן הלאומי שלנו". לדבריו, "החרדים חייבים ויכולים לשרת שירות משמעותי בצה"ל. אנו חייבים להגיע למציאות שבה מספר המתגייסים ילך ויגדל משנה לשנה".

מופז ופלסנר הדגישו כי אין מדובר בתוכנית שתיכפה על החרדים, אלא בתוכנית שתושג מתוך הידברות ודיאלוג. מופז אמר כי להערכתו, החרדים מוכנים לשרת וגם לרכוש מקצוע, "משום שהם מבינים שככל שיעשו זאת מהר יותר כך יוכלו לקדם את בני משפחותיהם ואת עצמם".

"אנחנו לא מתנגדים לחוק טל עצמו, אלא לאופן יישומו", אמר פלסנר. "אנחנו ממליצים להגיע למצב שבו שני שלישים מהחרדים ישרתו בצה"ל או במסלול האזרחי כמו במד"א או כיבוי אש, כולל בשירות מילואים. חשוב שהשירות בצה"ל יהיה משמעותי במסגרות לוחמות או בתוכניות שח"ר. הצבא יכול לעמוד במשימת הגיוס, אם הדרג המדיני יורה לו. גם הצבא יוכל להפיק תועלת משילוב החרדים ובכך ניתן יהיה למנוע את קריסת מודל צבא העם".

שני החברים החרדים בצוות, חברי הכנסת משה גפני מיהדות התורה ונסים זאב מש"ס, מסרבים לחתום על הדו"ח ומסתייגים ממסקנותיו. ח"כ גפני שלח מכתב חריף לפלסנר, שבו הוא מאשים כי "הצוות לא עסק כלל בתרומתם של תלמידי ישיבות שתורתם אומנותם לעם היהודי ולעולם כולו".

סמנכ"ל חדו"ש למחקר והסברה, שחר אילן, מכהן כיועץ לצוות, בתוקף מומחיותו ארוכת השנים בנושאים חרדיים ובנושא חוק טל.

לידיעה ב-nrg



איך תוכל לפעול?